fbpx

Šta je acetaldehid?

Acetaldehid je izuzetno štetan po ljudsko zdravlje.
Klasifikovan je kao karcinogen grupe I (supstanca koja uzrokuje rak).

Acetaldehid je jedan od ključnih metabolita etanola (alkohola). Acetaldehid je široko rasprostranjena supstanca u prirodi.

Veoma često se koristi u prehrambenoj industriji zbog svog intenzivnog mirisa (na jabuku) kao korigens ukusa bonbona, slatkiša, peciva, bezalkoholnih pića, sokova od voća i alkoholnih pića.

Takođe nastaje kao nusprodukt u proizvodnji fermentovanih prehrambenih proizvoda poput jogurta, piva, sirćeta, soseva (soja sos), vina i žestokih alkoholnih pića.

U ljudsko telo, acetaldehid dolazi iz tri glavna izvora:

1) iz jetre, gde se sintetiše, ali se i brzo metaboliše u sirćetnu kiselinu i vodu;
2) iz pljuvačke, gde nastaje kao proizvod mikroflore usne duplje i grla;
3) iz brojnih prehrambenih proizvoda i alkoholnih napitaka.

Još jedan važan izvor acetaldehida je duvanski dim.

Kako se proizvodi acetaldehid

Neke vrste normalne mikrobiološke flore (gljivice, bakterije) u gastrointestinalnom
traktu čine najvažniji izvor proizvodnje acetaldehida u ljudskom telu.

Gutanjem pljuvačke, mikroflora usne duplje i grla se neprekidno unosi u želudac,
gde uneti mikrobi dodatno proizvode acetaldehid.

Kod zdravog želuca, hlorovodonična kiselina će uništiti sve ove mikrobe ali ne i acetaldehid sintetisan u usnoj duplji.

Akumulacija velikih količina acetaldehida

Kod osoba sa smanjenom kiselinom ili želucem bez kiseline (kao što su osobe sa atrofičnim gastritisom, osobe koje piju lekove iz grupe inhibitora protonske pumpe ili H2 blokatore), mikrobi se mogu razmnožavati i kolonizovati želudac produkujući acetaldehid što dovodi do akumulacije velikih količina acetaldehida u želucu bez kiseline, ali i u nižim partijama gastrointestinalnog trakta.

Ova kolonizacija mikroba i posledično povećanje koncentracije acetaldehida u želucu bez kiseline, nakon alkohola ili unošenja šećera čvrsto je dokumentovano u kliničkim studijama.

Maligni tumori povezani sa acetaldehidom

Acetladehid može preći mutagenu koncentraciju u pljuvački, želucu i u nižim delovima gastrointestinalnog trakta. Maligni tumori povezani sa acetaldehidom se razvijaju na onim anatomskim mestima gde je izloženost acetaldehidu najintenzivnija, tj. u gornjem delu gastrointestinalnog trakta (oralna sluzokožica, jednjak, želudac) i gornjih disajnih puteva (acetaldehid je isparljiv).

Preporuke

S obzirom da je acetaldehid kancerogen za ljude, trebalo bi izbeći izloženost svim raspoloživim sredstvima.

U prevenciji bilo kakve bolesti, najoptimalnija je primarna prevencija, tj. potpuno izbegavanje ili značajno smanjenje izloženosti uzročnom agensu.

Na nivou pojedinca, značajan korak u ovom smeru bi se učinio prestankom unosa alkohola i uzdržavanjem od pušenja

Međutim, pošto je acetaldehid sveprisutan, a prisutan je i u brojnim prehrambenim proizvodima, izlaganje je nemoguće potpuno izbeći čak i uz ove mere.

Zbog ovoga, jedina izvodljiva opcija je smanjenje izlaganja acetaldehidu na apsolutni minimum.

Na sreću, trenutno je na raspolaganju vrlo jednostavno sredstvo, koje se zasniva na eksploataciji karakteristika prirodne amino kiseline (L-cistein) u potpuno jedinstvenoj formulaciji.

All rights reserved Savehealth 2018

Adresa: Maksima Gorkog 42 11210 Beograd – Palilula
Mail: info@savehealth.rs
Tel: +381 69 4884888